Handig om te weten

Voordat je een bezoek brengt aan Dublin is het handig om er al het één en ander over op te zoeken. Hierdoor kun je vrij gemakkelijk bepalen welke delen je van de stad je per se wilt zien en welke niet. Dit kan zeker tijdens een kort bezoek aan Dublin veel tijd besparen. Het is namelijk onmogelijk om alle hoogtepunten van Dublin in één weekend te proppen.
Laat je hier echter niet te strak door leiden, want dan mis je misschien wel een hoogtepunt die je tijdens het inlezen over het hoofd gezien had. Ga dus voorbereid op reis, maar blijf flexibel in je planning.



Douane en documenten

Alle reizigers die naar Ierland reizen dienen in het bezit te zijn van een geldig identiteitsbewijs. Dit mag een paspoort of Europese identiteitskaart zijn. Alleen de inwoners van het Verenigd Koninkrijk vormen hier een uitzondering op. Reizigers van buiten de Europese Unie dienen in veel gevallen een visum aan te vragen bij het Ierse consulaat.

Drinkwater

Het drinkwater in Dublin is drinkbaar, maar heeft een behoorlijke chloorsmaak. Het is daarom goed genoeg om je tanden mee te poetsen, maar zo opdrinken of er koffie en thee mee zetten zou ik toch zeerste afraden.

Drugs

Het bezitten handelen en gebruiken van drugs is hier streng verboden en hierop kunnen zware geldboetes of lange gevangenisstraffen staan. De lengte en hoogte hiervan hangt erg af van de aard van het vergrijp.

Elektriciteit

In Ierland maakt men gebruik van 230/240 volt wisselstroom. Alle Nederlandse apparaten zijn hier probleemloos op aan te sluiten. Hiervoor dien je echter wel in het bezit te zijn van een adapter die op de afwijkende stopcontacten past. In sommige hotels kun je deze stekkers lenen in andere gevallen ben je genoodzaakt er één te kopen. De prijzen hiervan kunnen in de diverse winkels sterk verschillen. Het is dus niet onverstandig om eerst even rond te kijken voor men er één aanschaft. Wanneer je veel reist is het sowieso wel handig om een wereldstekker te bezitten.

Feestdagen

Een aantal feestdagen die ze in Ierland vieren kennen wij in Nederland ook, zoals Nieuwjaarsdag (1 januari), kerstmis (25 en 26 December) en de variabele feestdagen Goede Vrijdag en Pasen. Dagen die wij in Nederland niet vieren zijn ‘Saint Patricksday’ (17 maart), Dag van de Arbeid (1 mei), June bank Holiday, August Bank Holiday en October Bank Holiday die op de eerste maandag van de desbetreffende maanden vallen.
Tijdens deze feestdagen zullen veel overheidsgebouwen en banken gesloten zijn. Tijdens een aantal van deze feestdagen zullen de meeste winkels en pubs gewoon geopend zijn.

Geld

In Ierland betaalt men net als in Nederland gewoon met de Euro. De prijzen liggen hier ongeveer gelijk met die van Nederland. Er zijn hier echter wel een stuk minder pinautomaten te vinden en voor degene die er zijn er staan vaak lange rijen. Het is vaak slimmer om bij pinautomaten in winkels of pubs te pinnen; hiervoor is de rij meestal wat korter en je hoeft niet buiten te staan wachten.

Telefoon en internet

De ontvangst van het mobiele netwerk is in Dublin erg goed. Je moet er alleen rekening mee houden dat je in veel van de oude gebouwen van de stad weinig tot geen bereik zal hebben. Dit door de robuuste structuur van het gebouw. Hetzelfde geld voor de 3G- en 4G-verbinding op je telefoon. Op veel plaatsen biedt men tegenwoordig gratis internet aan. Zo kun je bij veel cafés, restaurants en winkels gratis gebruik maken van hun wifinetwerk. Ook op de luchthaven van Dublin is er gratis wifi.

Openingstijden

De meeste winkels in Dublin zijn doordeweeks geopend van 09:00 tot 18:00, al blijven sommige tot 19:00 open. Op de donderdagavond is hier de vaste koopavond en blijven de winkels tot 21:00 open. Op zaterdag zijn de winkels geopend van 09:00 tot 18:00. Op de zondag zijn er hier steeds meer winkels geopend van 12:00 tot 17:00. Tijdens de sommige feestdagen zoals Pasen en Goede vrijdag is een deel van de winkels geopend, maar hebben dan vaak wel kortere openingstijden.

Taal

Alle Ieren spreken Engels, al zijn sommigen door hun dialect moeilijk te verstaan. De tweede taal van het land is ‘Gealic’, ook wel Iers genoemd. Alle straatnaambordjes, wegwijzers en alle officiële documenten worden hier dan ook tweetalig uitgevoerd. Je zal in Dublin echter als toerist zelden tot nooit worden aangesproken in het Gealic.

Tijdsverschil

In Ierland is het een heel jaar lang één uur vroeger dan in Nederland.

Veiligheid

Ierland is een veilig land en er gelden dan ook geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Wel is Dublin een grote stad en hier moet ja altijd wat meer op je hoede zijn voor zakkenrollers en gauwdieven. Probeer niet te opvallend rond te lopen met dure apparatuur en neem nooit te veel contanten mee op zak. Vermijd donkere steegjes en loop niet alleen door buitenwijken van het centrum. Het grootste veiligheidsrisico zit hem echter nog in het oversteken van de straat omdat je hier standaard eerst de verkeerde kant op kijkt.