Vervoer naar en in Dublin

Het vervoer naar en in Dublin is goed geregeld al is het er wel aan de drukke kant. Het is voornamelijk het linksrijden wat het hier bijzonder maakt. Het is dan ook niet verstandig, als je het linksrijden niet gewend bent, om het hier gelijk uit te gaan proberen. Het oversteken is al een probleem voor de meeste toeristen. Gelukkig staat er op de drukste oversteekplaatsen op de grond geschilderd welke kant je op moet kijken. Gelukkig is het openbaar vervoer in Dublin goed geregeld en kun je zonder problemen naar alle bezienswaardigheden van de stad bezoeken zonder hier al te grote afstanden te moeten lopen. Hieronder vind je een uitgebreide opsomming van de verschillende vervoersmiddelen in Dublin.Vliegen naar Dublin

Vanuit Nederland gaan er rechtstreekse vluchten naar Dublin vanaf Amsterdam Schiphol Airport en vanaf Maastricht Airport. Zo bieden zowel Ryanair als KLM vliegtickets naar Dublin aan met Schiphol als vertrekluchthaven.

De kosten van tickets naar Dublin verschillen erg per aanbieder en de periode waarin men vliegt. Budgetmaatschappijen bieden soms aantrekkelijke goedkope deals, maar je ook kiezen voor iets meer comfort en wat meer betalen. De prijzen beginnen laag en lopen op tot vrij prijzig. Natuurlijk zijn de prijzen onderhevig aan andere factoren waardoor ze weleens kunnen verschillen. Kijk voor actuele prijzen op het internet. Wees er vroeg bij om te boeken wanneer je voor de beste prijs wilt vliegen. De vlucht duurt afhankelijk van je vertrekpunt ongeveer anderhalf uur. Het handigst en het snelt reis je alleen met handbagage. Hierbij dien je rekening te houden met de grootte van je koffer. Dit kan per vliegtuigmaatschappij sterk verschillen.

Vervoer van de luchthaven naar de stad

De goedkoopste manier om van het vliegveld naar het centrum van Dublin te komen is met de Airlink van de ‘Dublin bus tours’. Hiervoor betaal je een klein bedrag voor een enkele reis en iets meer voor een retour. Deze dubbeldekker brengt je ongeveer in een half uur tot een uur van het vliegveld naar je bestemming in het oude centrum van Dublin. Een taxirit vanaf het het vliegveld naar het centrum kost je wat meer dan de bus, maar dan hoef je weer niet te wachten en je wordt op de door jou gewenste plaats afgezet.

Met de taxi vanaf het vliegveld naar het centrum van Dublin

Wie snel en gemakkelijk vanaf de luchthaven van Dublin naar het centrum wil reizen kan dit doen met een taxi. Boek je deze vooraf je luchthaventransfer bij Get Your Guide dan kun je vooraf perfect zien wat deze rit je zult kosten en wat de verwachte duur is. Op deze manier kom je niet voor onverwachte verrassingen staan, dit scheelt een hoop met onzekerheid. Als vooraf je taxi boekt met Get Your Guide zal deze op het vliegveld van Dublin op je staan te wachten. Het is natuurlijk mogelijk om de rit kosteloos te annuleren mocht de reis toch niet doorgaan.

Auto huren

Wil je een auto huren in Dublin? Voorkom verrassingen ter plaatse en reserveer je huurauto in Dublin vooraf vanuit Nederland. Via internet kun je de verschillende prijzen, auto’s en voorwaarden met elkaar vergelijken. In 90% van de gevallen is vooraf reserveren vanuit Nederland ook goedkoper dan wanneer je ter plaatse een auto wilt gaan huren. Dit geldt vooral tijdens het hoogseizoen, zoals tijdens de zomervakantie.

Vergelijk autohuurprijzen in Dublin en reserveer je auto direct online.

Hop on, Hop off

Een makkelijk en snelle manier om Dublin te ontdekken is met de Hop on Hop of bus. Een dag ticket voor deze halfopen dubbeldeksbussen is redelijk betaalbaar en kinderen reizen gratis. Het is echter voordeliger om een ‘Freedom of Dublin city ticket’ te kopen. Met dit ticket kunt u drie dagen met al het busvervoer in Dublin reizen inclusief de Airlink die je naar het vliegveld brengt. Dit ticket is wat duurder, maar geldt dus langer is voor meer openbaarvervoer toegankelijk. De bussen rijden dag en nacht en hebben meerdere stop- en opstapplaatsen door het hele centrum van de stad. Tijdens de rit wordt er het één en ander verteld over de diverse bezienswaardigheden in de stad. Er worden door deze maatschappij ook meerdere thematours georganiseerd, zoals een ‘Ghostbus’ en enkele dagtrips naar enkele bezienswaardigheden en steden buiten Dublin. Voor actuele prijzen van het openbaar vervoer check je het beste even het internet.

Stadsfietsen

Net als in veel andere grote Europese steden kun je ook in Dublin citybikes huren. Voor de inwoners van de stad is er voor schappelijk bedrag een jaarkaart verkrijgbaar. Toeristen kunnen bij de huurzuilen waar met creditcard wordt afgerekend een kaart kopen voor drie dagen. Deze kaart kost goed betaalbaar, de huurprijs van de fiets hangt erg af van de lengte van de huur. Het eerste half uur is gratis daarna betaal je per uur of half uur afhangende van hoelang je de fiets hebt gebruikt. Deze kosten worden dan automatisch van je creditcard afgeschreven. Het is echter wel even wennen om aan de linkerkant van de weg te moeten fietsen en de eerste meters zullen hierdoor wat onwennig aanvoelen.

Taxi’s

Er rijden in het centrum van Dublin veel taxi’s die je door je hand op te steken aan kan halen. Taxichauffeurs met een licentie zullen deze altijd duidelijk zichtbaar in hun taxi hebben staan. Als deze niet aanwezig is, kun je beter een andere taxi nemen om problemen te voorkomen. Let er ook altijd goed op dat de meter wordt aangezet op het moment dat je wegrijdt of spreek vooraf een bedrag af. In vergelijking met Nederland ligt de prijs voor en ritje in een taxi wat lager, maar voor actuele tarieven check je het beste even het internet. Mijn ervaring is dat taxichauffeurs in Dublin vriendelijk zijn en je vaak goede en leuke tips kunnen geven over restaurants en de lokale pubs.

Bicycle Cab

Deze ‘Bicycle Cabs zijn eigenlijk moderne ‘riksja’s’ en dit is bij uitstek de goedkoopste manier om naar je plaats van bestemming te komen. Deze ‘eco-cabs’ zijn namelijk gratis. Deze fietsen worden gesponsord door enkele bedrijven die uitbundig adverteren op deze riksja’s. Het is natuurlijk niet zo dat deze ‘bicycle cabs’ je door heel Dublin meenemen, maar het grootste gedeelte van het oude centrum hoort wel tot hun gebied. Zelfs het wat verder gelegen ‘Guinness Storehouse’ hoort tot de mogelijkheden. Je schuldgevoel voor het gratis reizen kun je afkopen door een fooi te geven aan de fietser die net door het centrum van Dublin heeft geloodst. Er zijn meerdere standplaatsen te vinden in het centrum van Dublin voor deze eco-cabs.