Dublin | bezienswaardigheden | geschiedenis | vervoer in/naar Dublin | reisinformatie | weer & reisperiodes | links

Het weer in Dublin

Het klimaat van Ierland en Dublin staat bekend om zijn grote neerslag en zijn gematigde temperaturen. Dit beeld klopt in grove lijnen ook wel en de luchten boven de stad zin hier vaker dikbewolkt dan mooi strakblauw. Dat is ook duidelijk te zien op de foto's die op deze site gebruikt zijn. Meerdere reizen naar Dublin hebben ons geen foto's opgeleverd met prachtige blauwe luchten en mooi uitgelichte gebouwen. Als je echter naar de langjarige gemiddeldes kijkt valt het allemaal erg mee. Het grote voordeel van de hogere neerslag is dat Dublin een vrij groene stad is met meerdere grote stadsparken in en rond het centrum. Het is niet onverstandig als je Dublin bezoekt om voor de zekerheid een paraplu in je tas te steken, want als het eenmaal gaat regenen dan duurt het meestal wel even voor het weer stopt.

Dublin bezienswaardigheden

Het bruisende Dublin biedt ontzettend veel interessante bezienswaardigheden. Naast een groot aantal leuke pubs vind je in Dublin leuke hotspots zoals The Old Jameson Distillery, The Spire, Freemason's Hall, Dublin Castle en Saint Patricks Cathedral.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hoogtepunten van Dublin op een rijtje gezet: Dublin bezienswaardigheden top 10

 

Klimaat

Dublin heeft een gematigd maritiem klimaat dat sterk wordt beïnvloed door zijn ligging op het eiland Ierland. Hierdoor hebben zowel de Ierse zee als de Atlantische Oceaan een grote invloed op het klimaat in Dublin. Door deze invloed liggen de gemiddelde zomer- en wintertemperaturen niet al te ver uit elkaar. In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur hier net iets boven de 20 graden Celsius en in de wintermaanden ligt het gemiddelde net iets onder de 10 graden Celsius. De meeste neerslag valt er in de winterperiode, maar met 15 dagen neerslag in de zomermaanden is het hier allesbehalve droog in deze periode. Lange periodes met vorst of nachtvorst komen door de invloed van de zee hier maar zelden voor. Op windstille heldere nachten zal het kwik echter in de winterperiode met regelmaat onder het vriespunt komen..

Eén van de vele grijze dagen in Dublin

Regen

Dublin staat net als de rest van Ierland en als Groot-Brittannië bekend om zijn regenachtige klimaat. Dit is ook niet zo gek als je bedenkt dat het hier gemiddeld 200 dagen per jaar regent. In de meeste gevallen gaat het hier dan om een klein miezerbuitje. Doordat het er op sommige dagen behoorlijk lang en hard kan regenen in de achterliggende delen van Ierland hard kan men er hier last van hebben. Zo is een aantal jaren geleden na hevige neerslag in de ‘Wicklow Mountains’ een gedeelte van de Liffey rivier buiten zijn oevers getreden waardoor het verkeer hier vast kwam te zittenen er enkele huizen onderwater kwamen te staan. Gemiddeld genomen regent het hier echter iets minder dan in Nederland. Tijdens de winterperiode kan de neerslag hier als sneeuw naar beneden komen. De gevoelstemperatuur zal tijdens deze dagen wat lager liggen.

Extremen

Door de invloed die Atlantische Oceaan en de Ierse Zee komen hier maar zelden weersextremen voor. Lange periodes met vorst of hittegolven zijn hier een zeldzaamheid. Het is alleen de neerslag die hier nog wel eens overvloedig kan zijn. Het klimaat van Ierland en Dublin kun je het beste vergelijken met het Nederlandse klimaat. Haal daar de grootste pieken en dalen uit en dan heb je het Ierse klimaat. Het is echter wel de verwachting dat als de huidige klimaatverandering doorzet er ook in Dublin hittegolven kunnen gaan voorkomen met alle gevolgen van dien. Dit is echter voorlopig nog niet van toepassing.

Meer Dublin weer & klimaat

Op de website klimaatinfo kun je alles lezen over het weer en klimaat van Dublin.

Beste reisperiode

Er is niet echt een beste reisperiode aan te duiden voor Dublin. Ieder tijd van het jaar heeft zijn eigen charme en tekortkomingen. Zo kan in de zomerperiode de temperatuur hier net iets te hoog zijn om een kijkje te nemen langs alle hoogtepunten van de stad. Dit is natuurlijk ideaal als je hier naartoe komt om de locale bieren uit te proberen. In de winterperiode kan het hier koud zijn met temperaturen die in de avond en nacht maar net boven het vriespunt liggen. Als je echter in december de stad bezoek zijn de straten er rijkelijk versierd met lichtjes en kerstbomen. In het algemeen kan gesteld worden dat de het voor en najaar de beste tijd is om de stad te bezoeken. In deze periode heb je de meeste kans op onbewolkte dagen en dat is wel zo leuk voor het fotoverslag. Al gelooft niemand je als je met foto’s thuiskomt van een zonovergoten Dublin.

Meer info over Dublin

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Dublin:
Dublin in één dag
Dublin informatie
Dublin reisinformatie & tips

Dublin toeristische info

© teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy